Celulita: ce este, cauze, tipuri, tratament și prevenție

Celulita este un subiect de interes si este determinata de acumularea de grasime la nivel subcutanat care afecteaza intre 80-90% dintre femei. Desi nu este un aspect foarte apreciat in societate, celulita este ceva extrem de normal si comun, de aceea ar trebui normalizat. Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre celulita si cum o poti preveni citeste in continuare acest articol.

Ce este celulita

Celulita este o afecțiune a pielii, frecvent intalnita, ce se caracterizeaza prin depuneri de tesut adipos (grasime) cu repartizare neuniforma sub piele (la nivelul coapselor, soldurilor, abdomenului, feselor, bratelor). Din punct de vedere medical celulita reprezinta un proces degenerativ al adipocitelor subcutanate, insotit de o circulatie sangvina locala deficitara.

Termenul de celulita este folosit pentru distrofia dermo-hipodermica si se caracterizeaza prin:

  • edem interstitial
  • noduli grasi hipodermici herniati in derm
  • maldistributia capilarelor sanguine
  • fibrozarea fibrelor de colagen

De retinut faptul ca celulita nu e o problema care sa aiba efecte negative asupra starii de sanatate, ci o problema care are efecte strict la nivel vizual.

De ce apare celulita

Cauzele aparitiei celulitei nu sunt perfect cunoscute. Cand se vorbeste despre celulita si cauzele ei, se poate vorbi despre:

1.  Alimentatia neadecvata

2.  Aportul scazut de lichide

3.  Sedentarismul

4.  Greutatea excesiva 

Variatii ale masei corporale (este mai frecventa la persoanele grase, insa poate aparea si la cele slabe)

5. Apartenenta la sex

Persoanele de sex feminin se confrunta mai des cu celulita estetica datorita unei dispozitii verticale (diferita de a barbatilor) a fibrelor de tesut conjunctiv la nivel subcutanat si dispozitiei anatomice a tesutului adipos din hipoderm. Cresterea in dimensiuni a adipocitelor in spatiile delimitate de catre tesutul fibros conjunctiv imping pielea in sus si creeaza aspectul de „coaja de portocala” sau de „saltea matlasata” caracteristic.

6.  Probleme ale tesuturilor conjunctive

Celulita se formeaza atunci cand benzile fibroase (tesutul conjunctiv) care conecteaza pielea de muschiul subiacent se strang neregulat. Tesutul conjunctiv tinde sa traga pielea in jos, iar stratul de grasime de sub piele impinge in sus. Rezultatul este un aspect incretit si neregulat al pielii.

7. Probleme circulatorii

O circulatie deficitara inseamna mai putini nutrienti si oxigen in celule si o productie scazuta de colagen, care duce la pierderea fermitatii pielii, iar acumularile de grasime subcutanata devin mai vizibile

8.  Predispozitia genetica

Caracterul ereditar al celulitei sau dermatoliposclerozei poate fi explicat prin transmiterea de la o generatie la alta a particularitatilor fenotipice care implica distributia grasimii la nivel subcutanat si calitatea fibrelor de colagen care intra in alcatuirea tesutului conjuctiv de sustinere

9.  Factorul hormonal

Un nivel crescut de estrogen, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina (pubertate, sarcina, tratamente hormonale, anticonceptionale, menopauza).

10.  Procese inflamatorii

11.  Consumul de alcool

Alcoolul stimuleaza lipogeneza si determina deshidratarea corpului, ceea ce duce la depozitarea excesiva si necorespunzatoare a grasimii.

12.  Fumatul

Factori de risc medicali in aparitia celulite

Bolile autoimune, alergiile, diabetul sunt alti factori care contribuie la aparitia celulitei. La randul ei, inflamatia si bolile care provoacă inflamatie in corp au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a celulitei.

Factorii hormonali in aparitia celulilei

Se crede ca pe masura ce estrogenul scade in apropierea menopauzei, se reduce si fluxul de sange in tesutul conjunctiv din piele. Circulatia redusa inseamna mai putin oxigen in zona, rezultand o productie mai scazuta de colagen. Celulele adipoase se maresc, de asemenea, pe masura ce nivelul de estrogen scade.

Faptul ca etiopatogenia celulitei are o baza hormonala este sustinut si de aparitia celulitei la femeia post-pubertara, moment in care nivelul de estrogen incepe sa creasca, precum si de agravarea celulitei in timpul sarcinii. Estrogenul pare sa initieze si sa exacerbeze celulita.

Pentru a intelege celulita – distribuirea neuniforma a tesutului adipos – cu aspectul ei de “coaja de portocala” (care are diferite grade), trebuie sa intelegem structura dermului, a pielii. Pielea are mai multe straturi. In unul dintre straturile profunde se formeaza o retea de fibre (colagen) ca o “plasa” in ochiurile careia se “prind” celulele grase – adipocitele.

Daca structura colagenului nu are o calitate optima, reteaua formata (“plasa”) va avea ochiuri neuniforme iar adipocitele care se vor dispune sa umple aceste goluri vor da aspectul de celulita.

Celulita apare foarte rar la barbati, indiferent daca acestia sunt obezi sau nu, deoarece epidermul, dermul si portiunea superficiala a hipodermului au arhitectură diferita la sexul masculin. Barbatii prezinta un epiderm si un derm mai gros la nivelul coapselor și feselor.

Primul strat de tesut adipos ce formează hipodermul (acela care protruzioneaza sub forma de papile in momentul în care dermul este slabit) este mult mai subtire la bărbați, iar septurile conjunctive ce separă lobulii de tesut adipos sunt mult mai multe și dispuse transversal, oferind o sustinere mult mai mare comparativ cu cu sexul feminin, la care septurile se slabesc foarte usor deoarece sunt in numar mult mai mic comparativ cu numarul extrem de mare de lobuli adiposi.

Insa in momentul in care apare un deficit de androgeni la sexul masculin, arhitectura pielii se modifica datorita modificarilor hormonale si celulita apare si la barbati. Hernierea grasimii din hipoderm catre derm este o caracteristica a anatomiei feminine.

Tipuri de celulită

Există doua tipuri de celulita

  • Primul tip este acela care se observa in momentul in care se efectueaza compresia intre doua degete a unei portiuni de piele de la nivelul coapselor sau feselor si care apare in momentul cand femeia sta in anumite pozitii (de exemplu celulita care se observa pe fata anterioară a coapsei in pozitia picior peste picior). Acest tip este extrem de frecvent in randul majoritatii femeilor, indiferent de varsta si apare datorita compresiei aglomerarilor de celule adipoase subcutanate.
  • Al doilea tip de celulita este aparitia aspectului de coaja de portocala observabil indiferet de pozitia corpului si care nu se ameliorează la contractură musculara.

Există 4 stadii evolutive ale distrofiei dermo-hipodermice, care concorda cu secventa instalarii mecanismelor patogenice:

Celulită edematoasa – Stadiul I

Are loc cresterea permeabilitatii capilarelor arteriolare, cu instalarea edemului neinflamator, proces favorizat de retentia hidrica premenstuala. La aceasta se adauga si staza venoasă, instalata cand acumularea lipidica va fi importanta si capilarele venoase si limfatice vor fi comprimate.

Celulita apoasa sau edematoasă este asemanatoare ca aspect extern cu celulita adipoasa, insa cauzele sunt diferite. In cazul celulitei apoase, de vina pentru aspectul de ”coaja de portocala” este retentia de lichide. Zonele afectate de celulita sunt moi si nedureroase la atingere, iar, cand pielea afectata este stransa sau se aplica presiune pe ea, ramane urma de la presiune impregnata in piele.

Acest tip de celulita poate aparea oriunde pe corp si este, de multe ori, asociata cu o circulatie sanguina si limfatica deficitara si cu diverse probleme hormonale.

Desi este provocata de retentia de apa in organism, folosirea produselor diuretice nu reprezintă solutia pentru aceasta problema. Pentru tratarea celulitei apoase, un accent deosebit trebuie pus pe imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, iar exercitiile cardio si de aerobic pot face cu succes acest lucru.

De asemenea, tratamentele de drenaj limfatic si/sau endermologic, pot sustine organismul in eliberarea lichidelor in exces, dar si a toxinelor acumulate in timp, iar o alimentatie saraca in sare poate reduce retentia de lichide.

Daca problema care a provocat acest tip de celulita este una de natură hormonala, tratamentele si exercitiile fizice pot ajuta, insa, pentru tratarea ei, este nevoie de identificarea si tratarea cauzei!

Celulita poate apare atat in cazul persoanelor slabe cat si in cazul persoanelor cu exces ponderal, in cazul acestora din urma celulita este mult mai vizibila. Orice persoana poate avea celulita, indiferent de varsta si sex.

Celulita adipoasa – Stadiul II

Are loc acumularea de tesut adipos in exces, colagenul interstitial prolifereaza urmand să formeze micronoduli. Nodulii devin din ce in ce mai evidenti in derm, pe masura ce are loc subtierea dermului, prin scaderea in derm a glicozaminoglicanilor.

Celulita adipoasa este cel mai usor de tratat, iar primul pas consta în diminuarea tesutului adipos. Dieta si sportul sunt esentiale, in tratamentul acestui tip de celulita, si, in functie de surplusul ponderal care trebuie eliminat, putem apele la diferite tratamente corporale care sa mentina pielea elastica si tonifiata.

Pentru a scadea riscul de aparitie a ”pielii lasate” este de dorit ca slabirea ponderala sa se faca gradual, pentru ca pielea sa aibă timp sa-sii revina la forma naturala. In plus, slabirea lenta permite acomodarea graduala a corpului cu noile kilograme si, astfel, este diminuat si riscul de apariție al efectului Yo-Yo (prin care kilogramele eliminate sunt puse la loc, in scurt timp dupa terminarea dietei).

Celulita fribroasa – Stadiul III

Zonele afectate de celulita fibroasa sunt tari la atingere si, uneori, dureroase, iar denivelarile provocare de acumularile subcutanate de grasime sunt vizibile cu ochiul liber si au aspect granulos și dur. In cazul acestui tip de celulita, care este localizata, în special, pe coapse si in zona genunchilor, fibrele de colagen care inconjoară celulele de grasime sunt intarite; de aici, si aspectul vizibil al celulitei.

Din acest motiv, acest tip de celulita este mai dificil de tratat, iar procesul poate fi mult mai indelungat. Obiectivul principal al persoanelor care vor sa scape de acest tip de celulita este sa dobandeasca obiceiuri sanatoase care sa le ajute sa-si regleze greutatea corporala, sa-si imbunatateasca circulatia sanguina si limfatica, dar si capacitatea de detoxifiere a organismului.

Printre strategiile care pot fi aplicate pentru a reduce și elimina celulita fibroasa, se numară:

  • Alimentatie echilibrata si nutritiva
  • Exercitiul fizic regulat, atat cel pentru tonifierea musculaturii, cat si cel pentru reducerea stratului adipos
  • Mersul pe jos care imbunatateste circulatia sanguina si limfatica, dar ajuta si la reducerea greutatii
  • Tratamente corporale noninvazive ce pot ajuta la reducerea celulitei si la cresterea elasticitătii pielii

Celulita fibroasa cu macronoduli – Stadiul IV

Colagenul care inconjoara micronodulii formati este din ce in ce mai rigid, din cauza fenomenului de glicatie: incarcarea colagenului cu resturi glucidice. Incepand din acest stadiu, raspunsul la tratament este tot mai dificil, pentru ca tesutul este rigid, malperfuzat, cu o circulatie insuficienta.

Prin acumulare de tesut adipos, micronodulii agrega in macronoduli, de ordinul 2 – 20mm. Coexista procesele descrise anterior (rigidizarea colagenului, insuficienta capilarelor relativ la excesul de tesut adipos), dar se adauga componenta dureroasa, prin aceea ca filetele nervoase incep să fie comprimate de macronoduli.

Zone ale corpului afectate de celulita

Celulita este mult mai frecventă la femei decat la barbati. De fapt, majoritatea femeilor dezvolta celulita dupa pubertate. Acest lucru se datoreaza faptului ca grasimea femeilor este, de obicei, distribuita pe coapse, solduri si fese – zone comune pentru celulita.

Zona coapselor si feselor la femei are tendinta de a depozita cea mai mare cantitate din aceasta grasime, acest tip de corp fiind denumit ginoid, caracteristic sexului feminin. Lipoprotein lipaza este enzima care controleaza depozitarea grasimii in tesutul subcutanat. S-a dovedit ca femeile prezinta o concentratie mult mai mare de lipoprotein lipaza in zona coapselor si a soldurilor.

Celulita pe picioare

e intrebi poate de ce apare celulita pe picioare. Coapsele si restul picioarelor sunt deosebit de sensibile la celulita. Multe femei o vor avea dupa pubertate – si nu are de-a face DOAR cu greutatea.

Celulita mai este numita si lipodistrofie ginoida – apare cu predilectie in zona inferioara a corpului si este asociata cu alterari ale vascularizatiei dermice, ceea ce determina acumularea de glicozaminoglicani hiperpolimerizati in capilarele dermice si in reteaua de elastina. Glicozaminoglicanii sunt hidrofili si atrag moleculele de apa prin cresterea presiunii interstitiale.

Prin atractia apei in cantitate mai mare se formeaza o zona de edem care determină modificari celulare si compresie vasculara, scaderea intoarcerii venoase si hipoxie tisulara. Spargerea capilarelor locale si microhemoragia sunt evenimente urmatoare fibrozarii dermului, care devine mai rigid si de forma neregulată, fapt ce se rasfrange si asupra aspectului epidermului care capata aspect celulitic.

Cauze celulita pe picioare

  • greutatea excesiva
  • alimentatia neadecvata
  • aportul scazut de lichide
  • sedentarismul
  • procese inflamatorii
  • consumul de alcool si tutun
  • probleme ale tesuturilor conjunctive
  • probleme circulatorii
  • predispozitie genetica
  • factorii hormonali

Remedii celulita picioare

  • corectat regimul alimentar;
  • hidratare corespunzatoare;
  • combatere sedentarism si facuta miscare de intensitate usoara sau medie zilnic;
  • oprit fumatul (distruge circulatia cutanata);
  • limitarea pe cat posibil a consumului de alcool
  • stimulare drenaj limfatic

Celulita pe fese

Celulita poate fi localizata in orice zona a corpului care contine tesut adipos subcutanat. Anumite zone sunt insa mult mai susceptibile, cel mai frecvent celulita fiind dispusa pe zona superioara si posterioara a coapselor si pe fese. Poate aparea insa si la nivelul sanilor, pe abdomenul inferior, in zona superioara a bratelor si pe ceafa. In toate zonele enumerate anterior dispozitia tesutului adipos este de tip feminin.

Cu toate ca celulita apare cu predispozitie in zonele in care exista tesut adipos in exces si persoanele cu o cantitate normala de tesut adipos sunt predispuse. Faptul ca anumite femei sunt mai afectate de celulita comparativ cu altele se datoreaza diferentelor de structura ale tesutului colagenic subcutanat, diferente codificate genetic.

Celulita pe fese cauze

  • greutatea excesiva
  • alimentatia neadecvata
  • aportul scazut de lichide
  • sedentarismul
  • procese inflamatorii
  • consumul de alcool si tutun
  • probleme ale tesuturilor conjunctive
  • probleme circulatorii
  • predispozitie genetica
  • factorii hormonali

Remedii celulita fese

  • corectat regimul alimentar;
  • hidratare corespunzatoare;
  • combatere sedentarism si facuta miscare de intensitate usoara sau medie zilnic;
  • oprit fumatul (distruge circulatia cutanata);
  • limitarea pe cat posibil a consumului de alcool
  • stimulare drenaj limfatic

Celulita pe burtă

Celulita nu trebuie confundata cu obezitatea, in obezitate aparand doar hipertrofia si hiperplazia adipocitelor. Cu toate acestea, celulita este mult mai frecventa si mai accentuata la persoanele supraponderale si obeze, dar pe langă modificarile adipocitelor asociate obezitatii, in celulita apar si alterari ale structurii dermului si ale microcirculatiei.

Cresterea proteinelor din lichidul interstitial (care inconjoara celulele din tesuturi) si deci a presiunii interstitiale determina scaderea fluxului de sange catre tesut si scaderea temperaturii la acel nivel, zona cu celulita avand o temperatura usor mai redusa comparativ cu zonele limitrofe neafectate.

Celulita pe burta cauze

  • greutatea excesiva
  • alimentatia neadecvata
  • aportul scazut de lichide
  • sedentarismul
  • procese inflamatorii
  • consumul de alcool si tutun
  • probleme ale tesuturilor conjunctive
  • probleme circulatorii
  • predispozitie genetica
  • factorii hormonali

Remedii celulita burta

  • corectat regimul alimentar;
  • hidratare corespunzatoare;
  • combatere sedentarism si facuta miscare de intensitate usoara sau medie zilnic;
  • oprit fumatul (distruge circulatia cutanata);
  • limitarea pe cat posibil a consumului de alcool
  • stimulare drenaj limfatic

Celulita în sarcină

In principiu, retentia de apa este principala cauza care conduce la intensificarea aspectului de coaja de portocala pe care il capata pielea pe durata gravidiei. Aceasta are loc pe baza schimbărilor hormonale care au loc in organismul femeii, printre care si cresterea nivelului de estrogen. Hormonii estrogeni determina acumularea de celulele grase. Pierderea elasticitatii pielii poate fi un alt factor care genereaza aparitia celulitei in sarcina, la fel ca si circulatia slaba a sangelui.

Ca si in cazul multor alte provocari de ordin estetic pe care le intampinam de-a lungul vietii, genetica joaca si de aceasta data un rol important; practic, predispozitia pentru celulita accentuata este ereditara. Factorului genetic i se adauga, insa, si cauze care tin de obiceiurile alimentare ale mamicii. Este cunoscut faptul ca apetitul femeilor insarcinate creste si că poftele alimentare se pot schimba radical pe durata sarcinii.

Tratamente anticelulită

Cum tratam celulita? Cu consecventa si rabdare. Avand cauze la nivel de circulatie si dezechilibre endocrino-metabolice, nu exista vindecare, nici solutie-minune rapida. Odata obtinute rezultate, ele trebuie intretinute. Celulita nu se vindeca. Poate fi tinuta sub control, iar acest control este UN STIL DE VIATA.

In primul rand trebuie corectat factorul favorizant:

  • corectat regimul alimentar;
  • hidratare corespunzatoare;
  • combatere sedentarism si facuta miscare de intensitate usoara sau medie zilnic;
  • oprit fumatul (distruge circulatia cutanata);

Alimentația

Un prim punct care trebuie sa te preocupe este alimentatia. Aceasta este esentiala si trebuie sa fii foarte atenta la mesele pe care le ai si la excesele pe care le faci. Regimul trebuie sa fie unul echilibrat, care sa contina cat mai multe fructe si legume, grasimi sanatoase, proteine de calitate si carbohidrati in cantitatile necesare unei evolutii si dezvoltari sanatoase. 

De asemenea, apa este vitala si trebuie consumata in cantitatile recomadate, adica un minim de 30 / 35 ml/ kg corp/ zi.

Stil de viață

Pe langa alimentatie stilul de viata e un alt factor care poate sa te ajute sa scapi de celulita din zonele nedorite. Stilul de viata activ este o solutie eficienta care te poate ajuta sa obtii un corp tonifiat mult mai rapid. Activitatea fizica dace echipa buna cu alimentatia echilibrata si este un element pe care nu ar trebui sa il neglijezi.

Tratamentele anticelulită

Pe langa cele doua mentionate anterior, exista si varianta de tratamente corporale profesioniste pentru eliminarea celuliteipe care le poti realiza in clinica noastra, unde poti gasi echipamente si tehnologii de ultima generatie care sa te ajute. Un tratament anticelulitic facut o data la ceva timp, combinat cu un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata isi vor spune cu siguranta cuvantul asupra felului in care se prezinta pielea ta. 

Un tratament eficient pentru celulita din sfera profesionala trebuie sa urmeze o serie de directii:

  • identificarea factorului etiologic principal si tratarea lui:
  • drenajul limfatic insuficient;
  • depozite adipoase localizate;
  • supraponderabilitate;
  • proces de fibrozare accentuat;
  • imbunatatirea calitatilor pielii in special tonus si elasticitate, dar si imbunatatirea starii de hidratare;

   Daca simti nevoia de schimbare poti apela la un tratament anticelulitic si de stimularea metabolismului celular (Dermocell), care  sa te ajute sa obtii rezultatele dorite de tine. Daca iti formezi aceste obiceiuri, in timp te vei bucura de niste rezultate foarte frumoase si durabile.TRATAMENT ANTICELULITIC ȘI STIMULAREA METABOLISMULUI CELULAR (DERMOCELL)

Tratarea celulitei trebuie inceputa cat mai devreme posibil. Alimentatia nutritiva si adaptata la nevoile energetice, alaturi de stilul de viata sanatos, exercitiile fizice si terapiile de estetica corporala, toate contribuie la reducerea si tratarea celulitei.

Tratamentul distrofiei dermo-hipodermice din clinica noastra urmareste urmatoarele obiective

  • Reducerea edemului neinflamator, prin stimularea drenajului limfatic şi venos
  • Reducerea depozitelor lipidice prin stimularea lipolizei şi prin inhibiţia lipogenezei
  • Blocarea rigidizarii a fibrelor de colagen (efect antiglicaţie)
  • Refacerea dermului şi epidermului alterat în mod secundar.

Tratamentul corporal anticelulitic are drept scop indepartarea celulitei, remodelarea aspectului tesutului adipos. Dintre remediile naturale impotriva celulitei, tratamentul anticelulitic ocupa un loc important fiind o posibila rezolvare de care trebuie tinut seama.

Tratamentul anticelulitic influenteaza metabolismul celular si sistemul glandular, printr-un consum accelerat de calorii, eliminarea excesului de apa retinuta in tesut, in scopul scaderii in greutate. De asemenea, tratamentul anticelulitic are ca urmare o imbunatatire a circulatiei sangelui, o activare a sistemului venos in scopul eliminarii mai rapide a reziduurilor metabolice acumulate la nivelul celular, un efect de drenaj limfatic local, in acest fel ameliorandu-se si elasticitatea si tonusul pielii si tesuturilor subcutanate.

   Frecventa si numarul sedintelor se stabilesc in functie de gradul de celulita si de excesul ponderal al persoanei.

Pentru mentinerea rezultatelor o cat mai lunga perioada de timp, trebuie sa se adopte un stil de viata sanatos – activitate fizica si o alimentatie echilibrata (este esentiala pastrarea unui echilibru intre aportul alimentar si consumul de energie).

Prevenția celulitei

Pielea noastra este o oglinda a corpului nostru. Daca suntem sanatosi, radiaza din interior. Dintre cele mai eficiente metode de preventie punctam urmatoarele:

  • Alimentatia nutritiva si echilibrata. Daca mananci multe vitamine si ai o dieta echilibrata – se observa! Combate celulita din interior
  • Hidratare corespunzatoare;
  • Miscare de intensitate usoara sau medie zilnic;
  • Drenaj limfatic
  • Analize medicale anuale pentru a identifica eventualii factori de risc medical

Concluzii

Indiferent de abordare, in combaterea celulitei iti recomand sa tii cont de toti factorii prezentati mai sus.

De asemenea, pentru cea mai potrivita abordare cel mai bine este sa apelezi la specialisti. Tratamentele agresive sau regimurile alimentare stricte ori programele de sport despre care poti sa citesti pe internet pot face mai mult rau decat bine.

Alege intelept si ai grija de tine!