Dieta Rina
Majoritatea oamenilor care se confruntă cu kilogramele în plus, caută soluții cât mai rapide, iar una dintre cele mai populare remedii de scădere în greutate este Dieta Rina.
Am fost foarte curioasă să vad în ce constă exact această dietă (pe internet circulă tot felul de versiuni și am vrut să găsesc programul în varianta lui inițială, dacă dă rezultate și care ar fi avantajele și dezavantajele ei.
Rina este o dietă disociată care nu se concentrează prea mult pe calorii, ci mai mult pe tipul de aliment consumat în fiecare zi. Se poziționează ca o dieta sănătoasa și eficientă care poate schimba pozitiv greutatea în doar 90 de zile și menține pierderea de greutate în timp. Acest tip de dietă promite o scădere în greutate de până la 25 kg.
Dieta este produsul unui sistem de nutriție realizat de 2 sloveni, Breda Hrobat și Mojca Poljansek sub îndrumarea dr. Ștefan Celan. În mediul online există numeroase variante a acestui program, variante ce au suferit de-a lungul timpului diverse modificări. Pentru cei interesați formula originală poate fi găsita, tradusă și în limba română, în cartea Rina’s 90.
Cum funcționează?
- Luând în considerare compoziția alimentelor, a proteinelor, a grăsimilor și a carbohidraților, filosofia dietei Rina, și a dietelor disociate în general, se bazează pe regula de a nu combina alimente care se digeră într-un mediu de bază sau alcalin (cum ar fi pastele, pâinea și cartofii) cu alimente care sunt digerate într-un mediu acid (precum carnea, peștele și ouăle).
- Dieta Rina și toate dietele disociate se bazează pe teoria conform căreia ingestia simultană a alimentelor acide și alcaline încetinește digestia, dezechilibrează metabolismul și determină creșterea în greutate.
- În cele 90 de zile, cât trebuie ținută dietă, se repetă un ciclu de patru zile în care se poate consuma doar o singură grupă alimentară:
- Ziua începe de fiecare dată cu un mic dejun în care se consumă doar fructe;
- Prima zi din program debutează cu o zi de proteine (carne, pește, ouă etc) atât pentru prânz cât și pentru cină. La cină se adaugă o felie de pâine.
- Următoarele două zile sunt reprezentate de carbohidrați care, datorită diferitelor lor compoziții, carbohidrați simpli și complecși, sunt împărțiți în două grupe: ziua 2 amidon – se consumă doar alimentele ce își păstrează starea în care au fost cultivate (cartofi, orez, ovăz, quinoa, farro, fasole, mazăre, porumb) – și ziua 3 carbohidrați simpli (procesați) – în această zi se pot consuma fără restricții pizza, paste, diverse deserturi, pâine;
- A patra zi este aceea a vitaminelor, în care se poate mânca orice tip de fruct.
- Apoi ciclul este reluat cu o nouă zi dedicată proteinelor. După șapte cicluri de 4 zile, ziua 29 este dedicată curățării corpului doar prin apă și post (pauză alimentara);
- În toate cele patru zile, alimentele impuse pot fi consumate cu legume cum ar fi: salată, broccoli, conopidă, morcovi, roșii, ridichii, castraveți și salată. Raw sau gătite.
Puncte fote:
- Îmi place faptul că nu trebuie să numărăm caloriile alimentelor pe care le consumăm, deoarece numărarea caloriilor nu se poate face pe viață. Din acest punct de vedere această dietă are o abordare realistă.
- Simplitate – dieta Rina nu pune accentul pe modul în care sunt pregătite alimentele, ci doar pe grupele alimentare consumate. Ceea ce contează în dieta Rina este doar asocierea alimentelor fără limite cantitative sau calorice.
- Reduce porțiile – consumul constant din aceeași grupă de alimente va limita în mod reflex cantitățile.
- „Contabilitatea dietei „ – dieta Rina recomandă păstrarea unui jurnal alimentar. Insemnarea zilnică în jurnal poate să ajute la conștientizare și aderare la dietă.
- Un angajament la o dietă de lungă durată – este o dietă care necesită o intervenție de trei luni, o perioadă îndelungată dacă ne raportăm la regimurile alimentare ce promit o pierdere în greutate spectaculoasă și periculoasă în una sau două saptămâni.
- Dieta Rina pune accentul pe fructe și legume și necesitatea de a descoperi cereale ce pot fi regăsite mai rar în dieta noastră, cum ar fi farro, orz, ovăz, mei și secară.
- În dieta Rina, este interesant faptul că există o zi dedicată postului, fără alimente doar apă. Deși este dificil să ai o restricție calorică totală timp de 24 ore, există numeroase studii ce confirmă eficacitatea și beneficiile acesteia. link studiu ….
- Focus constant pe hidratare și activitate fizică.
Punctele slabe
- Opinia generală a cercetătorilor, medicilor și nutriționiștilor este că acest tip de dietă (orice dieta disociată) nu au o bază științifică clară și definitivă. Un studiu a comparat rezultatele unei diete disociate în raport cu o dietă care permite consumul tuturor grupelor alimentare. Astfel nu a fost găsita nicio diferență între cele două tipuri de dietă, în ceea ce privește scăderea în greutate, nivelul glicemiei și a colesterolului, după șase săptămâni. (1)
- Într-o dietă disociată se recomandă să nu se amestece alimentele ce conțin carbohidrați cu cele bogate în proteine. Cu toate acestea, studii recente sugerează că enzimele din corpul nostru acționează simultan și pot digera carbohidrații și proteinele în același timp fără nicio problemă. (2) (3)
- Obiectiv de slăbire extrem – 25 kg în trei luni înseamnă aproximativ 2 kg pierdere în greutate pe săptămână, cu siguranță o pierdere în greutate pe care specialiștii nu o recomandă atât din punct de vedere al efectelor negative asupra sănătății cât și a imposibilității de a menține pierderea în greutate în timp. Deși poți pierde mai multe kilograme la începutul unui program, specialiștii recomandă o scăderea în greutate de cca. 0.5 – 1 kg pe săptămână sau 1% din greutatea corporală. (4)
- Alimentele sunt complexe din punct de vedere nutrițional, astfel separarea carbohidraților de proteine nu este posibilă. Acestea sunt rezultatul unei combinații de diferiți nutrienți în diferite proporții, lucru ce se poate observa la o simplă verificare a compoziției macronutriționale a oricărui aliment. De exemplu în paste sau pâine integrală, fasole, quinoa etc există atât carbohidrați cât și o cantitate considerabilă de proteine. Nucile combină, de asemenea, proteine, carbohidrați și grăsimi, iar sistemul nostru digestiv le face față cu brio.
- Dieta prezintă abateri de la principiile ce vizează o alimentație sănătoasă – astfel dieta Rina permite in ziua 3 consumul, fără limite, a unor alimente cu o valoare nutritivă scăzută sau a celor pe care le putem considera chiar nocive (precum pizza, diverse dulciuri și toată gama de carbohidrați simpli).
- Cât de sustenabilă poate fi o dietă care propune consumul unei singure grupe alimentare în fiecare zi ? Riscul ca mesele să devină „ plictisitoare” este mare, iar tentația de a mânca și alte alimente decât cele permise este de asemenea foarte mare. Prin urmare, kilogramele pierdute pot fi rapid recâștigate. Acest model de dietă pare a fi nerealist dacă ne raportăm la o schimbare ce vizează stilul de viață.
- Fructele sunt sănătoase, dar au și un conținut ridicat de zahăr. În momentul în care consumăm decât fructe toată ziua înseamnă că nu asigurăm organismului proteine și grăsimi pentru a încetini eliberarea de glucoză în sânge, astfel se pot creea dezechilibre majore.
Câteva concluzii
Din punctul meu de vedere daca vrei sa slăbești ar trebui să urmărești în primul rând deficitul caloric, și anume cantitatea de alimente consumate zilnic să fie mai mică decât consumul energetic. Mai mult decât atât, indiferent care este obiectivul tău final, CALITATEA alimentelor este cea care contează.
Dietele restrictive ce limitează grupe alimentare, impun limite calorice extreme sau alte restricții, rareori funcționează pe termen lung. De ce? Datorită modului în care o astfel de dietă ne face să ne simțim. Vei avea o senzație continuă de foame, te vei gândi la mâncare 24/7, vei fi obosit și deprimat.
Cred cu tărie, indiferent care este punctul tău de pornire, că o abordare constantă și potrivită este cea mai bună metoda de a scăpa de kilogramele în plus decât o pierdere foarte rapidă în greutate, ce poate creea dezechilibre hormonale, obiceiuri nesănătoase și o balanță nutrițională deficitară.